Çocuk danışmanlığı bir ilişki sanatıdır. Yaşam boyunca yaşadığımız ilişkilerde gelişir, kırılır, üzülür ve yine kuracağımız başka ilişkilerde iyileşiriz. Çocuklarda yaşamın ilk dönemlerinde ebeveynleri ve çevreleri ile kurdukları ilişkide zaman zaman güçlükler yaşarlar. Bu güçlükler onların duyguları daha yoğun deneyimlemelerine ve günlük işlevselliklerinin (oyun oynama, uyuma, yemek yeme gib) aksamasına sebep olabilir.
Çocuk danışmanlığında çocuklar oyuncaklar ve oyun aracılığıyla yaşadıkları güçlükleri danışmanlığın “güvenli” alanında danışmanlarına oynayarak aktarırlar. Bu durum erişkin görüşmelerinde danışanın konuşarak aktarmasına benzetilebilir. Bazı oyunlar kezlerce oynanır ve çocuk aktardığı o deneyim üzerinde “kontrol sahibi olduğunda” artık eskisi kadar onu etkilemez hale gelir.
Çocuk Danışmanlığı sürecinde danışaman-çocuk arasında güven ilişkisinin kurulabilmesi için ilk zamanlarda haftalık olarak düzenli olarak gerçekleştirilir. Sonrasında danışmanın öngördüğü düzende görüşme sıklıkları tekrar düzenlenir. Çocuklarla yapılan görüşmelerde sırasında düzenli olarak ailelerle de (4-6 görüşmede bir) görüşmeler düzenlenir. Ortalama olarak görüşmeler 6 ay ile 1 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Çocuk danışmanlığı 2-12 yaş arası çocuklar için uygundur.
Çocuk Danışmanlığına Hangi Durumlarda Başvurmalıyım?
Kardeş Kıskançlığı
Kaygı
Takıntılar
Tuvalete Geçiş Süreci
Alt Kaçırma/ Islatma
Fobiler
Kayıp ve Yas Süreci
Boşanma Süreci
Sınır Koyma Süreci
Uyku Problemleri
Öfke Problemleri
Sosyal Uyum Güçlükleri
Akran Zorbalığı
Bağlanma Problemleri
Okul Problemleri
Geçiş Dönemleri
Travma
Gece Korkuları